Detta avsnitt ger en historisk tillbakablick baserad på de senaste decennierna.
Förutom att ge läsaren info om hur området etablerades är det viktigt att få historien på pränt, annars kommer den förr eller senare att förblekna.
Historien är i första hand berättad av Stig Nordin och fokuserar främst på Storstensudden och Krokalviken, men även området från Åvike Brygga omnämns.
Vi reserverar oss för eventuella fel och hoppas löpande att få historien kompletterad och rättad. Kommentarer emottas tacksamt på mailadress info@storstensudden.com. Även bilder från vårt område, gamla som nya tas gärna emot. Här är länken till vårt bildarkiv.
Namn och händelser
•Namnet Krokalviken har i folkmun kopplats till namnet ”Krokaln”, som kommer av en krokig al. Namnets rätta historia är att fågeln storskrake brukade besöka viken. Den benämns också ”krokand”, där är kopplingen. Krokandviken som är omnämnd på en äldre karta blev så småningom Krokalviken.
•Ögeltjärn och berget hette tidigare Igeltjärn/Igeltjärnsberget. För många år sedan fanns det en dam som kallades ”Mor Kallin”, hon rodde folk över Moälven i Domsjö innan bron fanns. Hon botade också olika sorters krämpor med hjälp av iglar, som hon hämtade i Igeltjärn. Någon tyckte att namnet inte lät så bra, därför byttes namnet till Ögeltjärn/Ögeltjärnsberget. Notera att området kring berget också är naturreservat.
•Gullviksfjärden hette tidigare Guldviksfjärden.
•En sandskuta vid namn Greta förliste i Krokalviken år 1905. Spanten som sticker upp ur botten kan kännas ibland.
•Det stora stenblocket som står i strandlinjen på udden har gett namn åt Storstensudden. En teori är att isen tryckte upp den stora stenen. Det är återberättat från en person som träffade ”Pelle på Skäret”, som säger sig ha sett detta med egna ögon på 1920-talet.
Fastighetsägarna förr i tiden:
•Familjen Wågberg – Åviken från Åvike Brygga efter vägen fram till nuvarande Krokalviken.
•Familjen Wågberg – Berget ovanför Åviken och Inre Krokalviken.
•Forss AB – Väster om Ögeltjärnsberget samt nuvarande Storstensudden in mot Tallstigen.
•”Pelle på Skäret” – det som idag kallas Skäret, ligger mellan Krokalviken och norra inloppet till Åvikefjärden.
Före 1950-talet
I början av 1900-talet byggde ”Pelle på Skäret” en fiskarstuga på Skäret. Det var nog den första stugan i området. Antagligen fraktades byggmaterial och annat via isen eller båt ut till Skäret.
1950-talet
I starten av 50-talet byggdes en traktorväg från Sörvåge över berget (ovanför nuvarande Byggsigurds tomter) ut till Skäret. Delar av den finns fortfarande kvar. Förutom fiskestugan ute på Skäret byggdes möjligen någon stuga på vägen ut.
Under första hälften av 50-talet byggdes den så kallade Forss-stugan som skulle användas av förmännen på Forss AB industrier i Köpmanholmen. Det är den stuga med förrådshus som ligger närmast öster om bryggområdet i Storstensudden. Byggnadsmaterial fraktades från Köpmanholmen med båt eller över isen. Fastigheten har efter Forss-tiden haft privata ägare. Den är numera förbättrad och renoverad.
1960-talet
1961 byggdes den väg som idag finns mellan mellan Åvike brygga och det som idag är Krokalviken-området (fram till vändplatsen vid Krokalviken, alltså inte vägen ut mot Storstensudden). Det gjordes för att Forss AB och familjen Wågberg sålde avstyckade tomter efter vägen vid Åviken och ute i Krokalviken. När vägen sedan var färdigställd påbörjades byggnationerna allt eftersom på de fastigheter som hade bildats.
Omkring 1963 avstyckade Forss AB också tomter främst på nedre delen av den idag befintliga vägen ut till Storstensudden. I samband med det förlängdes vägen som hade byggts till Krokalviken fram till en vändplan vid första fastigheten som man kommer till av det som idag kallas Storstensudden. Vändplanen kan än idag anas.
Det var enbart Forss-stugan som hittills hade byggts ute på Storstensudden. Men från och med nu påbörjades byggnationer på några av de fastigheter som hade avstyckats nedanför vägen, framförallt de som låg närmast dåvarande vägens slut.
I slutet av 60-talet förlängdes vägen från dåvarande Krokalvikenvägen ända längst ut på Storstensudden, dvs till den vändplan som finns idag. Då bebyggdes resten av de fastigheter som ligger nedanför Storstensvägen plus någon enstaka fastighet ovan väg. Kuriosa: Vägen byggdes av ett par sommarstugeägare till en kostnad av 2600 kr!
Viktigt att notera: de som köpte dessa tomter vid denna tid hade på något sätt anknytning till Forss AB. Försäljningen var riktad (ej på öppna marknaden) och de som köpte var endera anställda på Forss AB, leverantörer eller på annat sätt knuten till företaget.
I mitten på 60-talet styckades och såldes Forss AB som företag. Industrin och marken söder om Nätraälven köptes av NCB och marken norr därom av dåvarande MODO Skog (Nu Holmen Skog). Det innebar att de fastigheter i vårt område som då ej var bildade hade MODO skog, familjen Wågberg och ”Pelle på Skäret” som ägare.
1970-talet
70-talet var ett rätt så lugnt decennium. Möjligen avstyckades och såldes fastigheter ute på Skäret och efter Åviken och Krokalviken, men inte på Storstensudden.
I slutet av 70-talet påbörjades bygget av nuvarande bryggområde på Storstensudden. Hamnbassängen muddrades och en stenkista byggdes, som idag är en del av den vänstra bryggan (ett par bilder från bygget finns i bildgalleriet).
1980-talet
Den del av vägen som går ovanför Krokalviken byggdes i mitten på 80-talet av MODO Skog (framför allt för att MODO Skog hade planer på avverkning). Först då hade vägarna fått den sträckning de har idag.
I början på 80-talet blev den inre delen av vänstra bryggan klar.
Någon gång i mitten på 80-talet blev MODO Skogs skogsområde ute på Storstensudden stadsplanelagd av Örnsköldsviks kommun eftersom det fanns intressen att etablera och köpa tomter i området. Nedanför vägen fanns det ju redan fastigheter, där några hade bytt ägare. En detaljplan samt bildande av en samfällighet var förutsättningarna för avstyckning av fastigheter och det var MODO själva som skötte försäljningen.
I slutet av 80-talet borrades gemensam brunn och en pumpstation byggdes. Byggnationer på de fastigheter som då hade sålts påbörjades.
1990-talet
I början av 90-talet byggdes vänstra bryggan ut till dagens utseende så att de nybildade fastigheterna fick möjlighet till båtplats. Bastun byggdes på slutet av 90-talet.
Under resten av 90-talet fortsatte försäljning (både av Holmen Skog och privata ägare) och byggande på Storstensudden
2000-talet
De sista fastigheterna säljs ute på Storstensudden. De flesta hade då bebyggts förutom ett fåtal som i skrivande stund fortfarande är obebyggda. Ägarbyten skedde även i detta decennium.
2010-talet
På Storstensuddens bryggområde byggs en ny brygga till höger om den befintliga, vilket möjliggör att alla fastigheter på Storstensudden får tillgång till båtplats. De som inte har båt får också möjlighet att hyra ut båtplatsen.
Främst i Krokalviken har det under de senaste åren nu bytts ett antal ägare.
Några av Byggsigurds sedan tidigare förvärvade och på senare tid detaljplanelagda fastigheter ovanför Åvikevägen får nya ägare och börjas bebyggas. En ny brygga och en bastu byggs i närheten av Åvike brygga av Byggsigurd.
2017-2018 helrenoverar Storstensuddens bryggförening den vänstra bryggan. Delar av stommen ersätts och riktas upp samt hela trädäcket byts ut och utökas. Hela arbetet görs av medlemmar, dess familjer och byggkontakter.
2018 säljs den obebyggda fastigheten ovanför Storstensuddens brygga (ovanför väg). Den styckas av till två fastigheter och under 2020 är tomterna bebyggda av två nya medlemmar i samfälligheten, varav en fastighet också har en båtplats och därmed en del av Storstensuddens Bryggförening. Det finns nu enbart två obebyggda fastigheter direkt till vänster ovanför väg när man anländer tilll Storstensuddens samfällighet.